Om stiftelsen

P1000979-001Här började allt.
I slutet av september 1991 – bara en dryg månad efter kommunistimperiets fall – gjorde Tomas Ström, tillsammans med en vän från Borås, sin första resa med humanitär hjälp till det forna Sovjetunionen. De mänskliga tragedier som de mötte där satte djupa spår och blev starten till många resor med hjälpsändningar.
.
.

Tomas och Eva Ströms fortsatta arbete i Vitryssland och Ukraina kom att inrikta sig mer på barnhem, barnfamiljer och äldre människor. Under 9o-talet gjordes ca 15 resor och många aktiviteter genomfördes, t ex loppmarknader, föreläsningar och andra projekt, för att samla in pengar till hjälpverksamheten.
.

Den 1 januari 2000 föddes Tomas och Evas andra barnbarn
Edwin med DownIMG_0921-001s syndrom. Något år senare startades Edwins Fond som ger hjälp till handikappade barn, ungdomar och deras familjer i f.d Sovjetunionen. Edwins Fonds arbete är nu verksamt i fem länder, Ukraina, Vitryssland, Moldavien, Bulgarien och Lettland. Under 2014 gjordes en insats för barn med särskilda
behov i Kosovo.

Resor 2017
20/2-28/2    Lettland-Vitryssland
8/3-13/3       Moldavien
28/3-3/4       Ukraina….. Ukraina
27/6-11/7      Bulgarien
Oktober         Lettland
.
Ukraina
I Ukraina är det främst städerna Cherkasy och Krivoi Rog samt
byn Ruska Polyana som vi är verksamma.P1090466-001

I Krivoi Rog samarbetar vi med hjälporganisationen “Favör” som hjälper oss att förmedla bidrag till familjer med handikappade barn. Edwins Fond ger även bidrag till Favörs arbete bland barnhemsbarn. Lena Gonchar som är en av grundarna av organisationen har vi haft nära relation med sedan 1992. På bilden ser du Lena tillsammans med sin man Valentin Ivanov.

I Ruska Polyana bor Igor och Yulia Bochkar som vi känt sedan 1991. P1090695-001
Igor och Yuliya är grundare av den lokala hjälporganisationen “Open Heart” som ger hjälp till barnhem och enskilda familjer. Med hjälp av deras kontakter och lokalkännedom har vi nått ett flertal familjer med handikappade barn som är i stort behov av hjälp och uppmuntran.


Vitryssland/Belarus

Staden Baranovitji med omgivningar är den huvudsakliga platsen
för arbetet i Vitryssland. Där har vi gett bidrag till “Baranovitji Center”
som arbetar med habilitering avP1090651-001 barn. Centret grundades av läkarparet Vladimir och Svetlana Ritchik i samband med att de fick en dotter med CP-skada och upptäckte att det inte fanns någon bra vård i staden för barn med den typen av problem.

Anatoly och Zhanna Golovko hjälper oss  med att finna förståndshandikappade barn och deras familjer som är i behov av hjälp i trakten av Baranovitji.
IMG_0699-001
Julia Rusakevich som vi har känt sedan 1993 hjälper oss som tolk och samordnare. Vi är mycket tacksamma till Julia och hennes man Alexander som trots att de är småbarnsföräldrar ger sin tid till oss vid våra besök i Baranovichi.


Moldavien

I Moldaviens huvudstad Chisinau samarbetar vi med Moldaviska
PingstunioneP1080100-004n och gemenskapen, “Mitt barn – Min välsignelse.” Kontaktpersoner i huvudstaden Chisinau är Gena och Aurika Birden som har fina kontakter med föräldrar med handikappade barn.  Vi ger bidrag till ett dagcenter i byn Tataresti utanför Chisinau som arbetar med habilitering av barn med rörelse- och talsvårigheter. Vi ger även hjälp till enskilda familjer som har barn med förståndshandikapp. Till en församling i staden Cimislia har vi gett bidrag till deras arbete bland gatubarn.

BulgarienP1090480-001
Edwins Fond är verksam i Bulgarien sedan 2010. Vi har fadderbarn i två mindre städer. Nedelino i södra delen och Teteven i den mellersta delen av Bulgarien. Vår kontaktperson för Bulgarien är Stanislav Lichev som tillsammans med sin familj hjälper oss att finna de familjer som är i behov av hjälp.

LettlandIMG_1747-001
I Lettland samarbetar vi med Andrei och Irina Konovalovs som är ansvariga för en Frälsningsarmekår i huvudstaden Riga. Vi har fadderbarn i Riga och staden Aizekraukl som ligger ca 100 km från Riga. Vi ger hjälp till Frälsningsarmén i form av kläder och skor.


Kosovo
28 maj – 3 juni 2014 var vi i staden Mitrovitsa i Kosovo.P1120288-003
Där besökte vi sex familjer som hade barn med med bl.a Downs syndrom för att uppmuntra dem och ge dem en penninggåva.
Initiativtagare till resan var Bajram och Bathija Balja som bor i Varberg och  är Kosovo-Albanska flyktingar. 1998 fick de sitt tredje barn, Donjeta, som föddes med Downs syndrom.

Comments are closed.