Ukraina (sept 2011)

Tomas Ström har tillsammans med Stefan Arnell från Torestorp varit i Ukraina den 13-19 september. De har gjort besök på orterna Pisky, Krivoi Rog, Apostolovo, Ruska Polyana och Cherkasy.

Besök på barnhemmet i Pisky
I Pisky finns barnhemmet ”Vännernas Hus” som är grundat av det svenska paret Mirjam och Boas Adolphi. Det finns c:a 10 barn där som kommer från mycket dåliga familjeförhållanden. Boas och Mirjam har tillsammans med sina ukrainska medarbetare skapat en ovanligt stark känsla av familjegemenskap. Stefan och Tomas träffade två av medarbetarna, Viktor och Oxana och de strålade verkligen av värme och kärlek.

Krivoi Rog och Apostolovo
I Krivoi Rog samarbetar Edwins Fond med den lokala hjälporganisationen “FAVOR”. En av ledarna är Lena Gonchar som varit bekant med Tomas och Eva Ström sedan 1992. När hon besökte Sverige sommaren samma år avgjorde hon sig för Jesus. Tillsammans med Lena besöktes några familjer och även ett dagcenter för förståndshandikappade barn som delvis drivs med medel från Edwins Fond. En kväll besöktes en församling grundad av romer och Tomas fick tillfälle att berätta om de upplevelser han gjort i Bulgarien i mötet med en romsk troende familj.

Cherkasy och Ruska Polyana
Igor och Yulia Bochkar är vänner och Edwins Fonds rådgivare i Cherkasyområdet. Tillsammans med Igor och Yulia besökte Tomas och Stefan flera familjer som får regelbundet stöd av Edwins Fond. Tomas och Stefan fick även tillfälle att tala i den lokala kyrkan i Ruska Polyana.

Uppmuntran för familjerna
Edwins Fond präglas av enkelhet och personligt engagemang. Besöken betyder mycket för familjerna som får besök och det ger kraft att gå vidare i den vardag som kan vara ganska besvärlig i Ukraina och andra f.d sovjetstater.

This entry was posted in Fokus, Ukraina. Bookmark the permalink.

Comments are closed.