Lettland och Vitryssland (mars 2011)

Tomas och Samuel Strand från Veddige har den 22-28 mars besökt familjer i Lettland och Vitryssland som får regelbunden hjälp genom Edwins Fond. Behoven är mycket stora och det är många mammor som får ta ansvar ensamma för sina bara på grund av att männen lämnat dem eller att de har stora alkoholproblem. Detta bidrar till att man inte har ordentliga inkomster och många lever på existensminimum.

Billig alkohol
Det som skapar de stora problemen är att vodkan är så billig. Man räknar med att 1 kilo kött och 1 liter vodka kostar ungefär lika mycket, c:a 30:-.

Fattigdom i byarna
Utanför städerna i de gamla bondbyarna lever nästan enbart äldre människor och missbrukare. Standarden och de hygieniska förhållandena är mycket dåliga. Detta bidrar till att TBC fortfarande är ganska utbredd. Maten är torftig och består mest av bröd, potatis, kål, syrade grönsaker och ibland lite fläskkött. Importerad frukt som apelsiner och bananer når aldrig ut till dessa platser.

This entry was posted in Fokus, Lettland, Vitryssland. Bookmark the permalink.

Comments are closed.